Přihlásit přes Facebook

Jak vyčistit chirurgickou ocel a jak se o ní starat?

Dnes jsou šperky z chirurgické oceli velmi žádané, a to kvůli svému vzhledu, nekorodují, jsou odolné, a především mnohem levnější než stříbro. Bohužel, častým nošením se například náramek z chirurgické oceli poškrábe nebo se změní barva.

Protože prodáváme a vyrábíme šperky z chirurgické oceli, rozhodli jsme se vytvořit návod, jak vyčistit chirurgickou ocel a jak o ní pečovat, aby vám vydržela co nejdéle.

Co je chirurgická ocel

Možná si říkáte, proč vám chceme vysvětlit, co je chirurgická ocel, ale mnoho lidí má představu, že se jedná o oficiální název materiálu. Ve skutečnosti se jedná o nerez, která se u nás běžně označuje 304 nebo 316L. Samozřejmě, jsou i další typy, ale tohle jsou ty nejpoužívanější.

Chirurgická ocel neboli nerez se skládá hned z několika kovových prvků a uhlíku. Obsahuje: železo, chrom (16 – 18 %), nikl (10 – 12 %) a molybden (2 – 3 %), a to v přesně určeném poměru. Název chirurgická ocel pochází z dávných dob, kdy se hojně využíval k výrobě lékařských nástrojů. Dnes se tento materiál hojně využívá ve šperkařství.

Náramek z chirurgické oceli - Strom života s kamínky

Náramek z chirurgické oceli - Strom života s kamínky

Cena: 299 Kč

Prohlédnout náramek

Náramek z chirurgické oceli - Strom života s kamínky

Náramek z chirurgické oceli - Strom života s kamínky

Cena: 299 Kč

Prohlédnout náramek

Náramek z chirurgické oceli - Elegantní nekonečno

Náramek z chirurgické oceli - Elegantní nekonečno

Cena: 299 Kč

Prohlédnout náramek

   

Ne vždy nerez (NE)koroduje

Jelikož je chirurgická ocel tak populární, nemohli to nechat jen tak být také padělatelé. I když se jedná o poměrně levný materiál, můžete narazit na nerez, která vám zrezaví. Proč?

Mnoho obchodníků vědomě i nevědomě nabízí produkty s označením chirurgická ocel, ale ve skutečnosti jde o nějaký laciný pokov.

TIP NA OVĚŘENÍ: Mám pro vás tip, jak snadno je možné rozpoznat, zda se jedná o pokovený výrobek. Bohužel, ne vždy musí být tato metoda funkční. Vezměte nějaký magnet a přiložte jej k chirurgické oceli. Pokud se nebude magnet přitahovat, zřejmě se skutečně jedná o nerezový výrobek či šperk.

Pokud tuto vrstvu pokovu poškrábete nebo odloupnete, nejenže bude pod ní jiná barva (většinou ocelová), ale místa vám začnou rezivět, protože většinou se nachází pod pokovenými materiály ocel, či jiný materiál, který samozřejmě už rezaví.

I originální nerez vám může zrezavět. Na vině mohou být čisticí prostředky s vysokým bělícím účinkem či jiné podobné chemikálie, které rozhodně k čištění chirurgické oceli nepoužívejte.

TIP: Chcete stylový náramek, u kterého nemusíte mít obavy z rezivění? Podívejte se na naše paracord náramky.

Jak vyčisti chirurgickou ocel

Dále už nebudeme článek protahovat a přejdeme rovnou k hlavní k části, kvůli které zřejmě čtete tento článek. Pokud má pro vás daný šperk nějakou citovou hodnotu, doporučujeme jej dát k vyčištění profesionálovi.

Pokud provádíte čištění chirurgické oceli poprvé, doporučuji si to na něčem natrénovat, co má například nízkou hodnotu. Sice jde o zcela bezpečnou metodu, přesto se může vždy něco „pohnojit“.

POZOR: Pokud máte šperky s kamínky či jinou výzdobou, zřejmě na 95% budou pouze na šperku lepené. Buďte opatrní při čištění horkou vodou, nenechávejte šperky rozhodně luhovat! Mohlo by dojít k uvolnění lepidla a přišli byste o svou třpytivou krásu.

Postup 1. - Jak vyčistit chirurgickou ocel doma:

Co budete potřebovat:

- dvě misky
- vodu
- JAR nebo jiný prostředek na nádobí
- Jemný hadřík
- Leštící hadřík

Postup:

1. Vezmete si nějakou misku, do které napustíte horkou vodu a přidáte několik kapek JARU. Do další misky si napusťte pouze čistou horkou vodu.

2. Do promíchané horké vody s jarem namočíme hadřík a lehce jej vyždímáme. Následně s ním vyčistěte své šperky. Opakujte to do té doby, než budete s výsledkem spokojeni.

3. Další hadřík namočíte do čisté horké vody a následně očistíte od jarové vody a zbytků nečistot.

4. Po úspěšném vyčistění, necháme šperky uschnout a suchým hadříkem je ještě dosušíme.

5. Na závěr použijte leštící hadřík (například hadřík na brýle) a šperky z chirurgické oceli doleštěte.

Postup 2. - Jak vyčistit chirurgickou ocel jedlou sodou:

Co budete potřebovat:

- 1 polévková lžíce jedlé sody
- ½ lžíce vody
- švédská utěrka
- jemný kartáček na zuby

Postup:

1. Připravíme si pastovitou směs z jedné polévkové lžíce a zhruba ½ lžíce vody. Tuhle směs spolu pořádně promícháme. Následně by nám měla vzniknout, jakási pastovitá hmota. Doporučujeme vodu do jedlé sody přilévat po troškách, abychom dosáhli pastovité formy.

2. Pastu poté naneseme na kartáček a krouživými pohyby očistíme šperk.

3. Po očištění šperků pastou, je opláchneme vodou, abychom se pasty zbavili.

4. Na závěr šperky doleštíme švédskou utěrkou či jiným leštícím ubrouskem nebo hadříkem.

Tímto procesem si můžete vyčistit stříbro. Výhodou tohoto způsobu čištění je, že odstraňuje nejen nečistoty, ale některé vady na kráse, jako jsou například škrábance.

 

Postup 3. - Jak vyčistit chirurgickou ocel zubní pastou:

Co budete potřebovat:

- zubní pastu (bělící)
- měkký zubní kartáček
-švédská utěrka, leštící hadřík nebo leštící ubrousek

Postup:

1. Naneseme trochu zubní pasty na zubní kartáček

2. Poté opět krouživými pohyby, jako v přechozím postupu, očistíte své šperky za pomocí zubního kartáčku.

3. Po očištění šperku zubní pastou a kartáčkem, omyjete šperk. Poté jej usušíte.

4. Na závěr šperk z chirurgické oceli doleštíme švédskou utěrkou nebo jiným čistícím hadříkem či ubrouskem.

Opět skvělý způsob, jak nejen očistit své šperky od nečistot, ale také od jemných škrábanců.

Velkou výhodou nerezu je, že je stále lesklá a nematní se. Přesto je dobré vzít jednou za dva roky šperky ke zlatníkovi, který vám za pár kaček nechá vyčistit všechny vaše šperky.

Pokud si potrpíte na dokonalost a čistotu, můžete si pořídit ultrazvukovou čističku, která je dnes běžně dostupná za velmi přijatelné ceny.

Jak se starat o chirurgickou ocel?

Jak vyčistit šperky z chirurgické oceli jsme si už vysvětlili, ale aby vám vaše šperky dělaly dlouhodobě radost, pak o ně musíte pečovat.

Lidi se také musí starat o své zdraví, aby na světě vydrželi co nejdéle, proč tedy tolikrát zapomínáme starat se i o námi zakoupené produkty?

1. Šperky z chirurgické oceli odkládejte před činností

Šperky z chirurgické oceli nejsou vhodné, když je nosíte celý den. Rozhodně si jakékoliv šperky odkládejte, pokud jdete dělat manuální práci, pokud jdete spát či sportovat.

Při takových činností nejčastěji dochází k poškrábání, znečištění, roztržení či jinému poškození.

2. Šperky odkládejte do obalů

Šperkovnice je sice jakýsi typ luxusu, ale bohužel většinou jde o malé šperkovnice, kde se jednotlivé šperky odírají, při přenášení, manipulaci nebo otřesu (shozením či bouchnutím nedopatřením).

Je vhodné mít ke svým šperkům buď vlastní pytlíček, nebo krabičku. Samozřejmě jsou i šperkovnice, kde je možné usadit šperky odděleně a pevně, pak nemusíte řešit oddělovací pytlíčky. Rozhodně není vhodné nechat dlouhodobě šperky povalovat na stole či jiném odkládacím místě.

My jsme s touto skutečností dobře obeznámeni, proto ke každým našim náramkům z chirurgické oceli a minerálů, dáváme ZDARMA jutový pytlík.

3. Pozor na chemikálie i parfémy

I když je chirurgická ocel odolná a nekoroduje, přesto ji můžete poškodit a následně může dojít k poškození nebo dokonce ke zrezivění.

Nebudu vám popisovat, jaký proces probíhá u nerezi s různými chemikáliemi s následnou korozi, spíše vám napíši, jaké materiály a chemikálie ji nejčastěji poškozují.

- Slaná voda
- Parfémy
- Krémy
- Pleťová mléka
- Opalovací přípravky
- Agresivní čisticí prostředky (podlahu, koupelnu, atd..)
- Lak na vlasy

4. Nezapomínejte na pravidelné čistění

Jak vyčistit šperky z chirurgické oceli, jsme vám popsali již výše, ale musíme zopakovat, že pravidelné čištění vzhled a krásu vašich šperků ještě prodlužuje.

Jednou za dva roky doporučujeme se šperky zajít ke zlatníkovi, který vám šperky za pár korun vyčistí v ultrazvukové čističce.

Závěr

Ten kov sice není vzácný, a proto ani drahý, přesto nabízí určitý luxus, který si může dovolit každý.

Pokud si svých věcí a šperků vážíte, chcete ušetřit i peníze, pak doporučujeme, ať se dobře o své produkty staráte a pravidelně je čistíte. Jedině tak vám budou dlouhodobě dělat i radost.

Publikováno v:: Novinky

Vložit komentář

Nejnovější články